Seara a II-a: Povestea Lunii

2.     Seara a II-a:

POVESTEA LUNII,
                                                                                     de mămica Luna

... este ora de povești. Mămica Luna este pregătită pentru o nouă călătorie în lumea fascinantă a Universului.

Eu sunt, încă, la baie. ... Cred că trebuie să mă grăbesc puțin. Sunt nerăbdător să aflu lucruri noi și interesante despre fața ascunsă a Universului.

Gata! ... Am terminat! ... Mă îmbrac rapid cu pijămăluțele și ... hop, am aterizat în pătuț, lângă mămica Luna!

- Mămică Luna, despre ce îmi povestești în seara asta?
     - Despre LUNĂ, Planețică, planeta care mi-a dăruit numele pe care îl port. ... Este una din planetele importante, care influențează multe fenomene de pe Pământ. Vei vedea că, așa cum eu mă îngrijesc de educația și creșterea ta, așa și Luna protejează planeta noastră și, în același timp, produce un efect benefic asupra climei, care ajută evoluția vieții.


Și, continuând această călătorie, vreau să înțelegi că fiecare element al Universului are însemnătatea și frumusețea sa, despre care este important să cunoști, măcar, lucrurile esențiale.
 Cu ajutorul tehnologiei avansate, astronomii au reușit să dezvăluie o mare parte din enigmele Universului, printre care și misterul care învăluia planeta cea mai apropiată de Pământ, Luna.

   Singurul loc din cosmos, altul decât pe Pământ, unde a ajuns omul și a putut să exploreze, este Luna. La 11 iulie 1969, cunoscutul astronaut american, Neil Armstrong, a fost primul om care a comandat o misiune de aselenizare (aterizare pe Lună), unde, împreună cu colegul său, Buzz Aldrin, au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața Lunii. Tot atunci a fost lansată și faimoasa expresie “pas uriaș pentru omenire”, deoarece a fost cea mai mare realizare a omenirii la acea vreme, care, într-un fel, a schimbat lumea și a ajutat mult la evoluția omului.

    În prezent, după mulți ani de cercetare, Luna, planeta cea mai cunoscută, se știe că este satelitul natural al Pământului (corpul ceresc care se rotește în jurul planetei noastre). De aceea, îți spuneam că este un fel de protector al Planetei Pământ. Luna se mișcă pe o traiectorie ușor alungită în jurul Pământului și are această mișcare de rotație din cauza unor forțe puternice, invizibile, denumite forțe gravitaționale (forțe care tind să aducă cele două planete una către cealaltă). Această forță oferă un efect stabilizator asupra Pământului, ceea ce îl face să nu se rotească haotic. Din cauză că Pământul se mișcă în jurul axei sale și Luna se mișcă în jurul Pământului, în același sens cu sensul de rotație al acestuia, Luna face o rotație completă în aproape 28 de zile.

    Distanța dintre cele două planete este de 384.400 km. Ca și seara trecută, să îți dai seama cam cât de departe se află, este la o distanță de aproximativ 8,5 ani de mers pe jos, fără întrerupere, și la aproximativ jumătate de an, de mers cu mașina.

   În comparație cu Pământul, Luna este mai mică, având un diametru, măsurat la Ecuator, de 3.476 km.

  Datorită acestei distanțe, care, în nemărginimea Universului, este o distanță foarte mică, și a mărimii Lunii comparativ cu Pământul, Luna determină, după cum ți-am spus la început, anumite fenomene. Unul dintre acestea este mareea (oscilația periodică a nivelului mării sau oceanului sau atragerea apei oceanului sau mării). Acest fenomen se datorează aceleiași atracții gravitaționale.








    Un alt fenomen important, pe care trebuie să-l cunoști, este faptul că Luna se găsește în diferite faze, în funcție de poziția ei, la un moment dat, și pozițiile Soarelui și a Pământului. Acest fenomen influențează organizarea calendarului nostru, după care aflăm ziua în care suntem.
Ca să înțelegi mai bine, imaginează-ți că, atunci când Luna se află între Soare și Pământ, va fi luminată de Soare numai pe partea care nu se vede de pe Pământ. Acest lucru o face să fie aproape invizibilă, ținând cont că Luna este foarte mică, în comparație cu Soarele, și lumina acestuia o înghite, făcând-o nevăzută.
Datorită mișcării de rotație a Lunii în jurul Pământului, există 4 faze ale lunii, și anume:
ü Lună nouă, când nu se vede luminată deloc de pe Pământ. Este în totalitate neagră, aproape invizibilă;
ü Primul pătrar, când se vede luminată doar jumătate din Lună;
ü Lună plină, când se vede luminată întreaga Lună;
ü Ultimul pătrar, când se vede luminată cealaltă jumătate din Lună.
Astfel că, Luna trece prin toate cele patru faze, în timp ce efectuează o rotație completă în jurul Pământului. Și asta se întâmplă în aproximativ 30 zile, adică într-o lună calendaristică, de la prima Lună nouă până la următoarea Lună nouă.

Ca și Pământul, Luna este compusă din scoarță despre care se crede că are o grosime de 70 km, din manta, cu o grosime de cel puțin 1.000 km, alcătuită din materie pietroasă și câteva metale, și dintr-un nucleu foarte mic.











    În ceea ce privește viața pe Lună, astronauții au descoperit o lume moartă și lipsită de apă.

„Hei, somnorosule! ... Deșteptarea! ...”
Ce!? ...  Începuse să-mi placă pe Lună. ... Mai am puțin și aterizez în pătuț! ...

Planețică, este târziu. Du-te și te spală!
-   Mămică Luna, în călătoria mea de pe Lună am văzut multe lucruri interesante, îi spun eu în timp ce merg spre baie, dar mi s-a făcut și foame. Crezi că aș putea să mănânc întâi și, după aceea, să merg să mă spăl?
-   Nu, Planețică! ... Întotdeauna, înainte să te așezi la masă, trebuie să fii curat. Dar asta va fi o altă poveste, pe care ți-o voi spune cu altă ocazie.
-   Bine, mămică Luna!
... și așa s-a încheiat o nouă și spectaculoasă călătorie în misteriosul Univers.

    La revedere! ... și nu uita să ÎNVEȚI LUCRURI NOI!








Comentarii

Postări populare