LENEȘUL


1.     Cine este leneșul:

Leneșii aparțin ordinului Folivora. Cu toate acestea, nu toate animalele din acest ordin sunt leneși, în schimb, aparțin celor două familii:
·      - leneșii cu două degete – Choloepus și Megalonychidae;
·    - leneșii cu trei degete – Bradypus și Bradypodidae.

În urmă cu mulți ani, când multe creaturi gigantice cutreierau pământul, aceste animale erau enorme și nu puteau urca în copaci din cauza dimensiunii lor. Unele dintre ele aveau dimensiunea de elefanți moderni.
Au existat chiar niște leneși care trăiau o parte din timp sau de cele mai multe ori în apă, mâncând alge marine. Și aceștia au fost enormi.


Cu toate acestea, leneșii sunt, în prezent, puțin mai mari decât niște dimensiuni medii.
Blana le acoperă trupurile și brațele.
Mănâncă doar frunze și lăstari, ceea ce înseamnă că sunt folivori, deși anumite tipuri de leneși mănâncă gândaci, păsări mici și reptile și, uneori, chiar și fecale umane.
Deoarece, majoritatea trăiesc cu frunze, și această sursă de alimente este săracă în calorii și nu sunt ușor de digerat, au tendința să mănânce foarte mult.
De asemenea, leneșul are stomacul imens, cu o mulțime de bacterii în el, ceea ce îl ajută la descompunerea alimentelor, deși procesul de digestie a frunzelor poate dura și o lună.


Leneșii au limbi foarte lungi, între 10 – 12 cm. Aceste limbi îi ajută să ia sau să prindă mâncarea și să o înghită.

   Se mișcă în copaci, ajutându-se de membrele lor. Pentru că primesc atât de puțini nutrienți din alimentele lor, trebuie să îi folosească cu înțelepciune. Aceasta înseamnă că se mișcă mult, dar încet, și mănâncă pe măsură ce se deplasează. Nu înseamnă că au o rată metabolică scăzută, deoarece folosesc energia înțelept.

Leneșii au o temperatură corporală scăzută și este chiar mai mică atunci când se odihnesc. Acest lucru înseamnă că pot supraviețui cu alimentele care nu sunt nutritive, cum ar fi frunzele pe care le mănâncă.
Întrucât, au nevoie de căldură exterioară, pentru a nu le fi prea frig, leneșii nu se descurcă foarte bine în afara pădurii tropicale sau a junglei.
   Deci, nu pot fi aduse în țări unde nu există temperaturi ridicate tot timpul anului și nu po fi animale de companie.











Leneșii trăiesc în America Centrală și de Sud. Ei trăiesc în junglele și pădurile tropicale.
Un leneș se poate deplasa dintr-o ramură în alta toată viața, fără să-și facă griji că rămân fără mâncare.
    Aceste animale, în cea mai mare parte a vieții lor, trăiesc agățate de ramurile copacilor, cu capul în jos.

   În Brazilia, o țară foarte mare din America de Sud, există o problemă cu defrișarea (pierderea copacilor, deoarece oamenii îi taie), lăsând fără habitat atât leneșii cât și alte animale.

Blana leneșilor are o culoare verzuie, deoarece pe ea trăiesc alge albastre-verzi și alge verzi Chlorophyta, și, asociată cu mediul lor arboricol, le conferă un bun camuflaj.


Pentru protecție, leneșii au gheare curbate, puternice și tăioase. Cu toate acestea, ei nu au prea mari probleme cu prădătorii, deoarece se mișcă foarte încet și nu pot fi observați.

Cei mai mari prădători de leneși sunt jaguarii, vulturii, acvilele harpia, șerpii și oamenii. Oamenii îi vânează pentru carnea gustoasă, moale ce este considerată o delicatesă.

Leneșii sunt înotători surprinzători de buni. După cum am menționat anterior, au existat un fel de leneși mari care înotau să-și găsească mâncarea și, se pare că unii, de pe continent, înotau spre insule sau altfel de locuri de acest gen pentru a le coloniza.

Așa cum am menționat, leneșii se mișcă foarte încet, având mușchiul dezvoltat doar un sfert din mușchiul animalelor de aceeași dimensiune cu ei. Arareori, când sunt în pericol, se deplasează și cu viteze ceva mai mari, de până la 13 m/min. Cu toate acestea, ei încearcă să evite aceste viteze, deoarece își vor pierde foarte multă energie.

Leneșii dorm mai puțin de 10 ore.
Familiile de leneși, cele cu trei degete, sunt diurne, ceea ce înseamnă că sunt active în timpul zilei, iar familiile cu două degete sunt nocturne, adică au activitate pe timp de noapte, precum liliecii.

    Atunci când au nevoie să-și facă nevoile, leneșii merg pe pământ în același loc de fiecare dată. Cu toate acestea, ei fac asta odată pe săptămână.

Leneșii nu se împerechează des, mai ales pentru că nu se găsesc ușor. Când se împerechează, în general, există un pui și acesta se agață de blana mamei.





Se spune că, uneori, puiul va cădea pe pământ, iar mama nu coboară să-l ia de frică să nu fie prinsă de prăduitori. Acest lucru, însă, este doar o presupunere.
De asemenea, se spune că, uneori, leneșii vor crede că propriile membre sunt ramuri de copaci și se apucă de ele, căzând astfel din copac.
    În ambele cazuri, deseori supraviețuiesc.





2.     Concluzia:

   Leneșul este o creatură foarte interesantă. După cum vedeți, nu este leneș în adevăratul sens al cuvântului, ci doar își conservă energia pentru activitățile sale diurne sau nocturne pe care le face.

Comentarii

Postări populare